In het kort
- Elektrische ongevallen, vaak veroorzaakt door stekkerdozen, veroorzaken elk jaar talrijke woningbranden.
- Vermijd het plaatsen van stekkerdozen bij brandbare materialen, waterbronnen of ramen.
- Volg het advies van elektriciens: haal ongebruikte stekkerdozen uit het stopcontact, schakel ze uit en overbelast ze niet.
Eenvoudige maatregelen om het ergste te voorkomen
Stekkerdozen maken deel uit van ons dagelijks leven. Ze zijn superhandig om meerdere apparaten tegelijk aan te sluiten, maar kunnen ook gevaarlijk zijn als ze verkeerd worden gebruikt. Wist je dat elektrische ongevallen door stekkerdozen elk jaar talrijke woningbranden veroorzaken? Een probleem dat vaak voorkomen kan worden met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen. Waar en hoe kun je ze veilig gebruiken? Laten we hier eens nader naar kijken.
Deze 6 voorwerpen moeten nooit in een doos worden opgeborgen, ontdek waarom
De gevaren van verkeerd gebruik van stekkerdozen
We vergeten het vaak, maar een verkeerd geplaatste stekkerdoos kan een bron van gevaar zijn in een huishouden. De reden? Het risico op brand of elektrocutie neemt aanzienlijk toe, afhankelijk van de locatie waar deze zich bevindt.
Om te beginnen moet je absoluut voorkomen dat je een stekkerdoos naast brandbare materialen plaatst. Gordijnen, tapijten of banken kunnen snel vlam vatten bij oververhitting of vonken. Deze fout komt echter vaak voor, vooral in kleine ruimtes waar elke vierkante centimeter wordt benut.
Een ander groot risico is water. Een stekkerdoos in de buurt van een gootsteen, badkuip of andere waterbron is een echt gevaar. Een simpele spetter kan kortsluiting veroorzaken of een elektrische schok teweegbrengen. Tot slot, let op de ramen! Bij regen of zware buien kunnen kleine vochtige plekken binnendringen en de elektronische componenten aantasten. Deze alledaagse situaties mogen nooit onderschat worden.
Advies van elektriciens voor veilig gebruik
Elektriciens zijn het er allemaal over eens: door eenvoudige maatregelen te nemen, kunnen de risico’s van het gebruik van stekkerdozen aanzienlijk worden verminderd. Maar wat raden ze concreet aan?
- Haal stekkerdozen uit het stopcontact zodra ze niet meer nodig zijn. Dit beperkt niet alleen het risico op oververhitting, maar verlengt ook de levensduur van de stekkerdoos.
- Als je stekkerdoos is uitgerust met een schakelaar, vergeet dan niet deze uit te zetten wanneer er geen apparaat op is aangesloten. Dit verhoogt niet alleen de veiligheid, maar helpt ook onnodig stroomverbruik te verminderen.
- Tenslotte, overbelast nooit een stekkerdoos. Vermijd het aansluiten van apparaten met een hoog energieverbruik, zoals radiatoren of magnetrons, die een apart stopcontact vereisen. Deze eenvoudige voorzorgsmaatregel kan ernstige ongevallen voorkomen.
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: hun handigheid mag niet leiden tot vergetelheid voor hun potentieel gevaar. Door deze aanbevelingen op te volgen en alert te blijven, zorg je voor de veiligheid van je huis terwijl je dagelijks profiteert van het gemak van stekkerdozen. Een gewoonte die je niet moet uitstellen!
Het regelmatig in- en uitpluggen van stekkerdozen is geen goed idee, tenzij je ze voor langere tijd niet gebruikt. Herhaaldelijk in- en uitpluggen van stekkers kan schade veroorzaken aan de stekkers, kabels en stopcontacten. Een stekkerdoos functioneert in wezen als een verlengsnoer met meerdere stopcontacten. Zolang je ervoor zorgt dat er geen vuil of vocht in de stekkerdoos terechtkomt, is het risico op problemen minimaal.
Veel stekkerdozen worden echter gebruikt terwijl ze beschadigd zijn, met draden die uit de trekontlasting zijn getrokken (waarbij de geel/groene, blauwe en bruine draden buiten de doos zichtbaar zijn). Ook kunnen geoxideerde, vieze of beschadigde stekkers of contacten een slechte verbinding opleveren, wat brandgevaar veroorzaakt, zelfs bij kleine belastingen. Slechte contactpunten leiden tot verhoogde weerstand, wat warmteontwikkeling en vlambogen veroorzaakt. Dit kan brand veroorzaken.
Gooi stekkerdozen dus altijd weg als er ingebrande contacten zichtbaar zijn (zwarte plekken rondom een van de gaatjes). Zo’n zwarte plek duidt op hevige warmteontwikkeling of zelfs verbranding.
Het artikel is incompleet en maar deels gebaseerd op feiten. Dat is jammer, aangezien het gaat om een veiligheidsinstructie.
Dank je, Jan Willem!
Ik heb een stekkerdoos achter de televisie, waar de stekker van de televisie in zit (geen andere stekkers). De televisie stekker is te kort voor het stopcontact.
Ik zet alleen de televisie uit. Afgaand op jouw uitleg hoef ik dus de stekkerdoos niet uit te schakelen?